2016. február 9., kedd

A BMW ABS-történet I. rész, vagyis a „fékezés evolúciója” BMW-módra

ABS I. fejezet:
Péter márka és típus társam írása:


  Azt a motorost nevezhetjük boldog és gondtalan GS tulajnak, aki még nem volt rákényszerítve, hogy mélyen beleássa magát a BMW motorokba szerelt különböző generációjú ABS-ek problematikájába. A következő néhány bejegyzésben szeretném alaposan körbejárni a témát. Ám ne hogy azt higgyétek, hogy mindezt csupán önzetlenségből, a GS-fanok műszaki látókörének kiszélesítése céljából teszem. Nem eltitkoltan saját önös érdekeim is vezérelnek, mivel a frissen szerzett 2003-as Adventureben is egy ilyen összetett szerkezet (egészen pontosan az Integral-ABS) fékezi a tömeget, így a blogbejegyzés okán alaposan belemélyülök a témába, és talán megértem a szerkezet működését, ne adj Isten felkészülök a lehetséges hibákra. Azt már a német fórumok böngészése közben érzékeltem, hogy valami „bűzlik” a BMW-s ABS-ek körül, mivel a tagok nagyon gyakran foglalkoznak a témakörrel. Először csak az Integral-ABS-ről akartam elmélkedni, de kicsit körül szaglászva a neten érzékeltem, hogy ez egy olyan téma, ami az előzményekkel, a fejlődés folyamatával és persze a lehetséges jövővel együtt alkot kerek egészet. A téma többek között azért is időszerű, mert 2016 január 1-től a típusengedélyeket szabályozó 168/2013/EU EU-rendelet kötelezővé teszi az új 125 cm3 és 11 kW fölötti motorkerékpárok számára az ABS-t (felmentést csak a versenyendúrók és a trialmotorok kaptak) Az első forgalomba helyezések esetén ez az előírás 2017 január 1-től lép érvénybe.
   A történet hosszú évtizedekre nyúlik vissza, tarkítja sok probléma, visszahívás meg persze innováció, mérnöki zsenialitás és német pedantéria. Nem vagyok egy műszaki zseni, se szerelő, így az esetleges sántító és magyartalan kifejezésekért ne kövezzetek meg. Azt se higgyétek, hogy az alábbi infókat a kisujjamból szoptam! Fáradtságos kutató- és fordítómunka eredményét olvashatjátok az alábbiakban!
   Az első részben utazást teszünk a múltba és felelevenítjük az ABS hőskorát, amikor még több mint 11 kg-os szerkezeteket aggattak a motorokra, és ahogy a technológiai fejlődés során oly gyakran előfordul sokan megkérdőjelezték a fejlesztés létjogosultságát, sőt sokan még versenyre is keltek az ős-ABS-szel, hogy bebizonyítsák: az ember a motorok biztonságos fékezése terén többre képes, mint egy gép.
   A BMW-nél már a 70-es években megkezdték a fejlesztéseket, egy 1978-ban bemutatott megoldás egy R100 RS-re szerelt mechanikus ABS volt. Ez egy kiforratlan megoldást jelentett, a szabályzása nagyon durva volt, ami negatívan befolyásolta a menetstabilitást. Több mint 5 éves fejlesztést követően 1985-ben Lucas Girling bemutatta az első jól működő motorra való ABS-t, aki a jólcsengő SCS, vagyis Stop Control System névre keresztelte szofisztikáltnak éppen nem nevezhető szerkezetét. A „készterméket” 1987 őszén prezentálták a nemzetközi sajtónak a berlini Gatow repülőtéren. Az első tesztek egyikét a MOTORRAD magazin végezte még ugyanebben az évben egy K 100 RT-n. A sorozatgyártást az FTE automotive GmbH kezdte meg a BMW számára. Nem véletlen, hogy a motor-ABS úttörőjének a rotoros márkát tartják: rendelhető extraként legelőször a BMW-K-100 típusnál jelent meg 1988-ban, és kemény 1980 német márkát kellett érte leszurkolni a kereskedőnél. A kezdeti 11 kg feletti súlyt ekkorra már sikerült 2,3 kg-ra csökkenteni. A BMW-t 1991-ben a Yamaha, egy évre rá pedig a Honda követte az újítás bevezetésében.  Miközben a BMW-nél az első ABS-t a helyén kezelték, vagyis egy lehetőségként, ami vészfékezéskor a megfelelő menetstabilitást biztosítja, a „szakértők” – legfőképpen a motoros újságírók -  fennen hirdették, hogy ők sokkal jobban tudnak fékezni, mint az ABS. Ez sikerült is bizonyítaniuk, mivel 25 évvel ezelőtt képzett pilóták megfelelő körülmények között (száraz útburkolat, megfelelő tapadás) valóban rövidebb fékúttal tudtak megállni, mint a BMW K 100 ABS-szel szerelve.
Amíg az autókba szerelt ABS a kerekek folyamatos irányíthatóságát hivatott biztosítani, így satuzásnál is lehetővé teszi az adott akadály kikerülését, addig a motoros ABS-ekkel szemben mások az elvárások. A kerék blokkolásából adódó bukások elkerülése a cél, vagyis a megfelelő menetstabilitást kell, hogy biztosítsák. Mert ha az első kerék akár a másodperc töredéke erejéig blokkolódik, a bukás szinte elkerülhetetlen. Ennek a következménye az, hogy sok motoros félelemből csak gyengén fékez, még vészhelyzetben is, amikor minden centiméter számít. Vagy „túlfékeznek” és csúszva ütköznek az elkerülendő akadályba. Csak kevesek képesek arra, hogy vészhelyzetben az első kereket a „blokkoláshatáron” tartsák, ahol a legrövidebb a fékút.
Az újságírók értetlensége ellenére a K 100-t vásárlók vígan éltek a lehetőséggel: Már 1987-ben a megrendelt K-100 modellek 70%-át ABS-szel szerelve adták át új tulajdonosaiknak, 1992-ben pedig már ezen motorok 90%-ában volt ABS. 1993-tól a BMW új négyhengeres és boxereihez is már rendelhető volt az ABS. Persze a japánok is észbe kaptak, 1996-ban a Kawasaki GPZ 1100 és a Honda  ST 1100 kapott ABS-t, 1997-től a Suzuki 1200er Banditja. Az áttörést 2004-ben a Honda önkéntes vállalása hozta, hogy 2010 minden új fejlesztésű 250 cm3 fölötti motorjához rendelhető lesz az ABS. A BMW-Motorrad volt világszinten az első 2013-ban, aki a teljes modellpalettáján szériafelszerelésként bevezette az ABS-t.

A következő részben közelebbről megvizsgáljuk a BMW ABS-fejlesztésének történetét érintve a műszaki részleteket is. Tartsatok velem!

Üdv! BoGSerPeter

Források:
http://www.welt.de/motor/news/article123242218/25-Jahre-ABS-im-Motorrad.html
http://www.motorradonline.de/motorraeder/abs-spezial-die-geschichte/102945?seite=5
http://wiki.bmw-bike-forum.info/index.php?title=ABS-I

Nincsenek megjegyzések: