2015. június 16., kedd

Erdély újratöltve

Trans Fogaras
Trans Fogaras
Sok év után újra szinte véletlenül sikerült Erdélyben gurulni egyet, de milyen jó is volt. Adott volt ugye a "Pünkösdi hétvége" ami hétfői államilag támogatott, igazolt hiányzás a munka kerülésben így a józan motoros 3 napban gondolkodik a nem józan mint Mi is inkább 5 napban, hiszen ha hétfőn nem kell dolgozni akkor a péntek is döglött lesz ha a péntek gyenge akkor a csütörtök az új péntek de pénteken meg minek dolgozni így csütörtök-péntek is szabadságra ment. A tavalyi Május 1.-ei Horvát tengerpart nagyon bejött így az alap ötlet ennek a megismétlése volt. Utolsó este indulás előtt csak ránéztünk az időjárásra Orsinak hála így kiderült, hogy nem éri meg Dubrovnikba levezetni Szerbián át, mert összesen 12 azaz 12 Celsius fok van. Cserébe viszont esik is. Oké Lengyelország is szép nézzük azt, természetesen hideg van ott is, oké legyen Ausztria ott egy hete esett egy méter hó, na most már mindennek van határa. Végül a csütörtököt végig aludtuk, mert a rendes vállalkozó szerdán (csütörtökön) hajnali fél 2-ig dolgozik, hogy szabira tudjunk menni. Akkor ebből 4 nap lett de mivel mindenhol pocsék időt jósoltak elkezdtünk kimondottan csak időjárásra keresni. Nem hinnétek el Erdélyt és Romániát 26-29 Celsiusszal jósolták. Komoly hegyek, szép táj, rendes magyar emberek, finom étkek, belátható költségek. Akkor ez el is dőlt legyen egy rendes erdélyi karika. Én kiscserkész koromtól sokat jártam oda gyalog, kerékpárral és a későbbiekben motorral is, így volt sejtésem mik a szép helyek amiket fel kell tárni :) Na nézzük mit érdemes 4 napba sűríteni, hogy azért legyen pihenés is. Nem lövöm le a poént, mert csak hétfő este fogtam fel én is mire haza értünk...A hegyek szépek de utassal azért nem földutaznék így a "kulturált" vonalak maradnak csak.
Amit rögtönözve össze tudtam írni elképzelésnek az az igazi nagy félkör minden komolyabb heggyel, szorossal, tóval.

Címszavakban az útvonal:
 1. Nyíregyházára le autópályán ahol az új tempomatomat is teszteltem
 2. Tovább a 41-esen Baktalórántháza
 3. 49-esen Mátészalka Csenger felé a határhoz
 4. határlépés Petea, Dorolt
 5. 19A Satu Mare (Szatmárnémeti) itt egy enyhe balos fordulattal Piros19-esre lapot húztunk, Zöld E671 Livada felé
 6. Livada, itt az Y elágazásnál Piros19 ezt követve végig fel az Ukrán határhoz
 7. Negresti-Oas, Huta, Remeti, Sápánta, Sighetu Marmatei (Máramarossziget)
 8. Máramaroszigetről enyhe balossal Piros18-asra végig az Ukrán határ alatt (meglepően gazdag, rendezett környék kitűnő aszfalttal, de ne csumázd, mert ló, kutya, szekér nem ritka és egyből lesz nagy kapa, kasza és kaszás is...)
 9. Itt el is fáradtunk így világosban beforultunk egy szimpatikus ház (fogadó) udvarárára Rona de Jos magasságában és intéztünk egy kiadós vacsorát szobával, kedves házinénivel aki a mi nyelveinket nem beszélte: Olaszt, Angolt, Németet sem. Kiadós előétel után sorban csak hozta a levest, főételt, süteményt, házi gyümölcslevet, házi pálinkát (elég erős) mindig kérdezte legyen-e tradicionális a kaja, mi pedig bólogattunk és a végén már csak ráborultunk a párnákra kis "gömböcök" módjára.
 10. az Ukrán határtól enyhén Dél-Keletre fordul a 18-as út azon elkezdtük az ereszkedést mi is,
 11. Leordina, Videu (Alsóróna, Felsőróna)
 12. Moisei, Borsa (Alsóvisó, Felsővisó) aki ráér Borsabánya picit északabbra
 13. Prislop itt már komolyabb dombok között haladunk (1472m)
 14. a Piros18 beérkezik a Piros17-be itt mi jobbra vettük az irányt Jacobeni felé, és túl rajta Délnek
 15. Vatra Dornei (Dornavárna)
 16. Innen kötelező balos a Piros17B-re Brosteni felé, Borca, Farcasa, Topoliceni
 17. Szeben
  Felirat hozzáadása
 18. máris tóparton vagyunk: Lacul Bicaz (Békás tó)
 19. át a hídon keleti irányba a tó tulsó prtján a Piros15-ön DélKeletnek Bicaz ne siess mert szép is tud lenni :)
 20. a tó után Bicaznál jobbos Gheorgheni felé (Gyergyó) végig a Piros12C
 21. itt magyar a szó, rendes az ember, finom a kaja
 22. Gyergyó előtt megint meg kellett aludnunk egyet utunk második éjjele, magyar fogadóban a Hargitán
 23. aki akar a tó elején tud menni Borsec felé Borszék (ismert finom vizéről) 
 24. Gyergyó után vegyük irányba Csíkszeredát (nekünk pont ünnep volt ugye és ezért sok az útlezárás de szép a sok ünneplő) Piros12 DélKelet
 25. Csíkszereda teljes ünnepi díszben
 26. Tusnádfürdő, Sepsiszentgyörgy, Brasov, Brassót mi felül elkerültük nem akartunk tömegelni
 27. kicsi utakon: Válcele nagyon jó fürdőkkel, Araci, Bod, Hálchiu, Dumbrávita és bele a főútba Piros1-esen Fogaras felé itt tudsz haladni, hibátlan aszfalt, erős forgalom és néha van kint rendőr is!!! 
 28. Fogaras után az 1-es úton kb. 50 km-re balra nyílik, indul a Trans Fogaras előtte azért tankolj hegyen máshogy fogyaszt a legtöbb vas, ha sietsz tudod haladósan, sportosan is csinálni de mivel iszonyat szép szerintem vedd komfortosra
 29. mi tudtuk, hogy szinte biztosan nem jutunk át de a sok száz kanyar akkor is megérte így fotózás, hegyi levegő mély belégzése után vissza ereszkedtünk az 1 számú Főútra. Az Észak-Dél irányú Trans Fogarast soha ne hagyd ki hiszen átkel az egész Fogaras hegységen
 30. Sibiu felé ne menj ha nem sietsz inkább délnek át a hegyeken Nagytalmács, Talmáciu Piros7
 31. Amikor ráuntál a sok kamionra a hegyek között, mert ezen erős a forgalom akkor jobbra térj le Brezoi felé megéri, Piros7A hegyen, völgyön át, tavak mellett.
 32. Valcea
  Valcea
 33. mi Málaházánál kaptunk szállást (utunk 3. éjjele) csak úgy beesve az első tónál és pont kedve magyarok voltak ott a hatalmas szállás egyetlen vendégei, közös vacsora, beszélgetés eszmecsere után ki-ki a saját szobájában tért nyugovóra. A hely annyira szép, hogy Ők ide érkeztek Magyarországról nem úgy mint mi csak átutazóban. (Válcea)
 34. A második tó úton a Piros7A-n legyél résen, mert jobbra kell fordulj a Trans Alpinára, ezt se hagyd ki soha maximum ha nincsen elég benzined vagy meg vagy bolondulva :)
 35. Északi irányban itt is át tudod szelni a hegyeket, jobbról-balról 2000 méter feletti csúcsok között kanyarogva, sajnos végig aszfaltozták én voltam még ott az "aszfalt előtti időkben" is úgy talán kalandosabb volt, így "csak" gyönyörű.
 36. Szászsebesnél bukkansz ki (Sebes)
 37. Innen sajnos idő hiányában maradt a gyorsforgalmi Piros7-es út: Déva, Arad, Nagylak, nem a pályán mentünk, inkább Makó és onnan a pályán Szeged, mivel ugye én itt születtem. Villám pacsi a családnak és estére Budapest

Valcea a tóparti 3. szállásunk
Valcea 3. szállásunk a tóparton
A Fogarast nem szabad kihagyni szerintem soha egy erdélyi körből, vigyázz, hogy nem mindig van nyitva a szezon elején és végén, mert annyi a hó fent, hogy Június közepén nyitják csak ki és előtte járhatatlan, nem is tudják letakarítani, mi is felnéztünk de vége az útnak, konkrét hófal van ami elnyeli az utat. Nyáron járható és a Transfogaras a Transalpina Európa egyik legszebb útjai közé tartozik szerintem úgy is, hogy megfordultam már én is a Dolomitokban, Franciában, Olaszoknál, Svájcban, Brenneren...
A csattanó pedig az, hogy a pihenés, laza gurulás végül szűk 4 napra, több mint 2000km lett.  Ugye előre nem számoltam ki mennyi a távolság csak azt néztem mik a kötelező programok, ha teheted szánj rá 5 napot minimum de megérdemli a 6-7 napot is simán. Ami sok is meg sok is, mert nem nagyon autópályáztunk kint, mindig inkább preferáltuk a szép, eldugott kis utakat. Bármikor vissza mennék, nem olyan steril mint tőlünk Nyugatra de cserébe legalább nem is olyan drága.

Felszerelés rovathoz:
 1. levegős üléspárnát használok ami szuper évek óta
 2. Kaoko tempomatom van a Gurutech-től nagyon tetszik ez volt a főpróbája
 3. eredeti, német Ortlieb motoros RackPack hátsó táskám van az Evobike-tól
 4. Schubert C3 PRO sisak írgalmatlan drága de nagyon szeretem
 5. Sidi endurós bakancsom évek óta szuperül bírja velem a kiképzést
 6. a DIFI eső ruha egyetlen hibája, hogy semmit sem szellőzik "olyan mint egy kukta, ha megvette bebukta" mondjuk be nem ázik :)
 7. Difi perforált bőrkesztyű nyári modell nagyon bejövős de majd az idő eldönti mennyire tartós hiszen ez szülinapi túrám is volt így most kaptam
 8. a sok éves Spidi kantáros nadrág és dzseki kezd fáradni itt-ott főleg a nadrág de bírja

Nincsenek megjegyzések: