2015. június 22., hétfő

Hogyan lett a bátyám autószerelő? Tanulságos balesetünk.

Időutazás ez a történetünk is hiszen nem ma volt (90' évek eleje). Már tudom miért lett autószerelő a bátyám. Olyan csúszásunk volt a Simson korszakban, hogy a Bátyus lendületből feküdt be egy Zsiguli alá. Szerintem csak évekig nem akart kijönni onnan így dolgozott a Mercédesznél, Toyotánál...Kicsit olyan baleset volt az is mint amikor "mész az erdőben a Medve ellen mérkőzni és az oda úton úgy elvágódsz a taknyon", hogy 2 napig ott is csillagot látsz ahol nincsen. Komolyabbra fordítva a motort vagy a szót, lehet ez is tanulságos másnak is baleset megelőzés témakörben. Lelőjem előre egy mondatban a lényeget? Oké értem unjátok végig olvasni: tehát sose hidd el száraz napos időben, hogy ami vizes az "CSAK" vizes. Pontosan ennyi a lényege.
Mint azt régebben írogattam Apukámnak hála rendszámos volt a gyerekkori Simson, hogy még véletlen se tudjam vezetni de legalább ki tudjunk menni a kiskertbe 2-en is gyümölcsöt szedni. Így maradt a "benzin kölyök" szerep a 3 évvel idősebb bátyám árnyékában. Leginkább 18 éves koromig csak a nézelődő, hátsó utas szerepét tölthettem be motorizált kétkerekűeken. Ekkoriban történt a kis tanulságos csúszásunk is. Nem köntörfalazom tovább, jöhet a lényeg. Száraz napos időben, jó látási és jónak vélt útviszonyok mellett haladtunk Szeged város belterületén megközelítőleg 40-45 km/h-val!Rendes zárt ruházatban, megfelelő sisakokban az akkori elvárásokhoz képest. Sem a vezető (bátyám), sem én nem fogyasztottunk alkoholt és nem voltunk semmilyen tudat, reakció és képesség módosító szer, kivonat, készítmény hatása alatt. Mondjuk ki a gépjármű vezetésére alkalmas állapotban voltunk, én alkalmas voltam utasnak. Ekkorra már bátyám a Simsont megfelelően kiismerte, uralta és nem okozott neki a motorkerékpár meglepetéseket. A szituáció igen egyszerű egy szabályos balra befordulást mutattunk be belátható városi sarkon "panel" épületek között. Igen ám de a kicsi vízátfolyás nem tűnt veszélyesnek így közepesen bedöntve a vasat kezdtük a fordulót, ami be (forduló) helyett fel (forduló) lett. Ugyanis csak mikor az út szélén parkoló 1200-as Zsiguli alatt eszméltünk gondoltuk át, hogy mi is történt itt? Kedves autósunk ugyanis mosószerrel, mosta közterületen, sőt közúton a családi bizsu "Zsigulit" és nem zaklatta fel, hogy folyik az úton is a koszos, olajos, mosószeres víz. Mire mi odaértünk már nem látszott hab és olaj a vízen de természetesen ott volt és segített is nekünk a "stunt" műfaj elsajátításában. Mire össze szedtük a gondolatunk addigra büszke, bátor, felelősségteljes, intelligens autósunk beült a kocsijába amit lemosott szép tisztára és elhajtott mire mi a gyanú árnyékát kezdtük volna rá vetni. Tanulság? Nem minden víz ami fénylik....Vigyázzatok magatokra. Ja bátyus ekkor annyira "bement az autók alá", hogy évekig dolgozott, tanult autószerelőként. Azóta Simson nélkül fekszik autók alá szerelni :)
Lényegében kisebb anyagi kárral megúsztuk és a fizikai sérülés is kimerült idegi lenyomatokban de ez nagyobb motorral, nagyobb tempónál sajnos hasonlóan előfordulhat és ott a károk jelentősebbek. Mindannyian láttunk már ugye kanyarban ott felejtett olaj foltot az aszfalton....Óvatosan!

Nincsenek megjegyzések: