2008. december 18., csütörtök

Olaszország, Roma 2008, Motor nélkül?

Születésnapi ajándéknak szántam az Én társaságomban a Római utat a barát nőnek a "19." születésnapjára.Az ötlet spontán jött kis segítséggel szinte gyorsan is. A képzelt képlet egyszerű volt: villám látogatás Rómában 4-5 napban, fa pados légi járattal, valami kis olcsó szállodában ( Rómában ?? ), a kötelező látnivalók végig rohanása után gasztronómiai perverzitásunknak a kiélése minél aktívabban.Jön a jogos kérdés mit is keres itt ez a túra a BMW motoros blogban?A válaszom egyszerű még egy okkal több, hogy jövő évtől mindent csak a nagy kék-fehér bömössel nézzünk meg.

Találkoztunk egy motoros párossal akik a régi Honda Africa Twin típusú motorkerékpárjukkal és kicsi kutyájukkal évek óta keringenek a világban 2002 óta.Jártak több mint 50 országban és beletekertek a gépbe több mint 150.000 km-t, jártak magyaroszágon is ahonnan volt is bolt aki támogatta őket, mi a saját kis céljainkat láttuk részben viszont rajtuk ezért a magunk lehetőségeihez mérten mi is hozzájárúltunk a költségeikhez pár literre valóval.Szép teljesítmény ez a részükről szerintem, mivel igen fiatalok voltak és nagyon sok tapasztalattal lehetnek gazdagabbak, szerintem van aki európában élve is meghal úgy, hogy nem sikerült a saját országánk határát sem átlépnie, pedig esetleg lehetősége is lenne rá. Természetesen nagyon szép fotókat mutattak nekünk amiket szinte irigykedve nézegettünk, mien bátrak, hogy nem dolgoznak csak mennek és mennek az álmaik után...Lehet nekik is igazuk van???Döntse el mindenki maga!Ezek szerint lehet így is élni???Majd meglátjuk!
Év végi, téli gyors kikapcsolódásnak ígéretes ugye a fapadossal repülés ( műbőr székes amúgy ) de a gyakorlatban csak igazolta a szellemi torzulásomat ez az út is.
Ennyi idő alatt és főleg télen nagyon nehéz lenne elmotorozni Rómába ez tény, bár ott helyben a 12-14 fokos decemberi hidegben nagyon sokan használják a robogókon kívül az igen nagy vasakat is nem ritkán a kék-fehér propelleres emblémával díszítve..
Be kell vallanom a ferihegyi repülőtéren uralkodó kaotikus állapotok (a reptéri dolgozók munkabeszüntetése a szakszervezetek által koordinálva mint érdek érvényesítési kísérlet a tarthatatlan fizetési ígérgetések behajtására...) sem javítottak sokat a repülési kedvünkön.Az amúgy rutin 1.5 órás út 3 órás csekkolásokkal már messze nem olyan;jöttem-láttam-győztem és most rohanok is képlet.Sebaj, jókedv és élelmesség uralkodott el rajtunk, igen rajtunk mert a romantikus kis üdülést megfűszereztük még 2 barátnő jelenlétével.Megérkezés, szállás elfoglalása és már mehet is a pihenés.
Másnaptól akkor keményen, sorrendiség nélkül minden fontosabb "meg kell" nézni történelmi, turistalátványosság és építészeti remekmű!Amiket a "bari nők" shoppingolási kedve csak fűszerezni tudott.
Capitoliumi domb ami mellet nem lehet elmenni szinte mert akkora és annyira jó helyen van, sajnos elkerítve és állványozva volt látható, Trajanus fóruma és a piac ahol áll a múltbeli dicsőség emlékére Trajanus oszlopa a két sikeres Dacia-i hadjáratának mozzanatait megörökítve a gyönyörű kő faragásokkal amik az egykori könyvtár ablakából voltak a legszebbek.Forum Romanum, Colosseum, Constantinus diadalíve, Palatinus, Vesta szüzek háza, Pantheon ( szép temetkezési hely ), az Egyiptomból zsákmányolt obeliszket tartó elefántos szobor, Spanyol lépcső, Róma legnagyobb és leghíresebb szökőkútja a Trevi ( ebbe is lehet dobálni pénzt mint a magyar út alapba állítólag ezek a kívánságok centek bedobása esetén is előbb teljesülnek...), Vatikán, Sixtusi-kápolna, Katakombák.
Ott tartózkodásunkkor a Tevere iszonyatos áradásba kezdett ami a helyi olasz katasztrófa turizmust hozta magával, természetesen a korrekt, precíz tájékoztatásra tökéletesen képtelen, szenzáció hajhász médiának köszönhetően.Igaz a várost átszelő folyó a megszokott méretének többszörösen teljesített éppen és sikerült egy hajót és úszó házat magába foglaló vízi úszó létesítményt is elkötnie, ami csak az egyik legszebb híd tartó lábán akadt fent veszélyeztetve ezzel a híd sorsát.gyorsan jött is a jó megoldás robbantsuk fel a hajót mielőtt még kárt tenne a híd szerkezetében.
Igazándiból a gátak és víz védők maximális kapacitásának még a felét sem használta ki a Tevere nem beszélve ugye a Tisza áradásaiból ismert homokzsákokkal magasított gátak megoldásairól.
Ami nagyon nem tetszett az a rengeteg szemét ami egyfajta déli népekre jellemző mit bánom én magatartás nyomán jöhetett létre, sikerült is tetten érnünk egy fiatalabb autóst amint a jegyzet tömbjének úgy 13 oldalát összegyűrve kidobta a piros lámpánál várakozva a kocsija ablakán és gyors helyi megbánásának okaként utána küldte az aszfaltra a könnyebb lebomlás érdekében az éppen kiüresedő cigarettás dobozát is.
A dicső múlt nagyon sok helyen van materializálódva ami nagyon szép is viszont a jelen kicsit méltánytalan ezzel szemben. Amerre a szem ellát a búcsús-gagyi, fröccs öntött szarságokat áruló bevándorlók hada látható, akik nem elég, hogy szemetelnek és a jelenlétükkel rontják a város képét még elrugaszkodott, oda nem illő üzlet politikájukkal fel is idegesítik a turistákat. A mondatom közepén 4x félbe szakító esernyő árusra vagy rá sem nézek vagy magamtól és megrémülve förmedek rá..
No Thanks!!!!Értsd már meg azért vettem drága eső álló kabátot, hogy ne kelljen az egy használat után már nem működő teljesen a rendeltetésszerű használatra alkalmatlan esernyődet megvennem!
Amiért itt osztom meg a motoros blogon a római utunk élményeit: gyalog is bejárható távolságokra vannak a látnivalók de motorral még gyorsabban még több mindent lehet megnézni, sikerült egy szép régi Ducatit is lefotóznom, természetesen itt is használnak a rendőrök és a szervek BMW motorokat a szolgálatban ( fotókon látható ).
Igazán motorbarát egy város Róma hiszen a sarkokon 50 darabszámra állnak a lepusztuló félben lévő, hűséges kis kétkerekűek: robogók, maxi robogók, BMW-k, Moto-Guzzi-k, Vespák..
Nagyon nagy mázlink volt a helyi ismerettel rendelkező barátnőknek hála és a helyi lakos barátjuknak köszönhetően. Így már a többszöri látogatást megélt barátnők szűrésen keresztül tudhattuk mire érdemes időt és pénzt szánni és mire nem.
A néhány kép csak kedv csinálónak a cikk és Olaszország megtekintéséhez.
Aki történelem függő, múzeum kedvelő és minden festmény és történelmi részlet megtekintése nélkül nem hajlandó hazajönni Rómából az nagyon készüljön fel mert minden 5 méterben van egy-egy kő, kavics, részlet, freskó stb. ami a dicső múltat regéli.
Összességében még télen is csak ajánlani tudom mindenkinek mert a jó idő, nagyon jó borok, nagyon sok látnivaló, rossz vendéglátás, közeli tengerpart garantált.
A megfáradt "kúltúristákat" számtalan kávézó várja és éttermek százai ahol a helyi ételeket is végig lehet kóstolgatni.Nekem személy szerint a pizzájuk nagyon bejön mivel nagyon vékony tésztával csinálják és nem olyan zsíros mint a világ hálózatban kapható P....Hut termékei.
A sajtok és sonkák borral leöblítve igen méltó befejezései lehetnek egy-egy fárasztó napnak.
Vélemény: csak motorral és hosszabb időre de nem csak Rómára fokuszálva, 4-5 napban viselhető azért...

Nincsenek megjegyzések: