2012. május 3., csütörtök

Ősrégi Őrségi gurulás


Veleméri Árpád kori templom
Négy napig Őrségben álltunk! Jó félrevezető a cím, mert az élmények frissek és nem kellett semmit sem őriznünk a hosszú hétvégén. Sok év után mertem kisebbet álmodni és nem az útlevél volt az első amit elraktam a hétvégén. Szép időt ígértek így egyértelmű volt a motor be lesz röffentve. Lemondtam a csábító erdélyi gurulást a kötelező minden évi Május elsejei Gyimesközéplokot. Kisebb távok, költségek de legalább annyi várható szépség reményében, legyen a számomra új Őrség régió.
Veleméri rengeteg
Sokan meséltek róla, éreztem kötelező lesz megnézni. Nem bántam meg. Szombaton kényelmes kelés és tanácstalanság hová is mennyünk, Tátra, Mátra, horvát tengerpart pörögtek fejben az álmok csodálatos kanyarrengetegjei. Igen, de a szemem nyitva, csak nem illik álmodni ébren, jó legyen belföld. Nem kell szervezni azért motor, hogy szabad legyen akkor pakolás és mehetünk, biztosan van szállás mindig. Persze hiszen kinek jutna eszébe a 4 napos hétvégén az Őrségbe menni pihenni.
Balatonalmádi kilátóból
Jó levegőt, nyugalmat, zöldet szippantani? Beütöm a fedélzeti komputerbe, hogy kerülje a fizetős utakat, autópályákat, és főbb utakat ha csak lehet. Eddigi tapasztalataim alapján ezek a beállítások garanciát adnak az unalmas egyenes szakaszok ellen és kivédik a monotonitást.

A kazahsztáni túra egyenesei nem csak a hátsó gumim lapoltságában jelentkezett hanem a lelkemben is. Őriszentpéter olyan ismerten csenget (valójában más nem is rémlett) így ott kezdtünk. Meglepve tapasztaltuk, hogy másnak is eszébe jutott a nyárias 30 Celsius mellett kimozdulni így szállás nem kapható. Kalandoztunk kicsit a közelben és a neten is nem sok eredménnyel. Üres gyomorral nem olyan a gondolkodás és a probléma megoldó képesség sem így a rendes estebédet meg is kezdtük egy csárdában. Szó szót követ, kedves a pincérnőnk így gyorsan találunk szállást a csárdától gyalog távon belül, így a birtokbevétel után a sofőrnek is kijárt 1-2 alkoholos üdítő.
Velemér
Alacsonyabb rendű utakon közlekedve este is lett mire mindent megoldottunk hiszen szombaton még délben Budapesten vakaróztunk. Vasárnapra maradt a környék alaposabb feltárása, ami érdekes, mert a terep miatt nem nagyon volt lehetőségünk internet kapcsolatot létesíteni a tervezéshez.Üröm az örömben, hogy a technikai kudarc az ember közelibb megoldások felé vitt minket és a vacsora közben jegyzeteltünk (akár a jó deák) miket kell megnézni másnap a környékben. Egy napra elegendőnek is tűnt a lista: Szalafő, Pityer, Vadása tó, Magyarszombatfa, Velemér, Zalalövői tó, Ivánc, Pankasz. Velemérben az Árpád kori templom nagyon szép állapotban van, természetesen felújítva. Útközben lehet venni tökmag és dió olajat.
A Vadása tóban még csobbanni is lehetséges sőt 30 fokban ajánlott. A várnapi nap el is ment a környék feltárásával és estére már a barátok felé vettük az irányt, hogy a Balaton is segítsen a pihenésben. Biccentettünk a sümegi vár felé, elhaladtunk a Káptalantóti öko, bio, piac mellett. Így a legszebb alsóbb rendű utakat preferálva estére értünk Balatonalmádiba. Útba ejtettük a kecskefarmot is Kékkút és Káptalantóti között. Az utóbbi időben híresültek el hiszen tanárként lettek "bozótlakók" majd sikeres hús és sajt készítők. Ma már bővült a kínálat és a helyben vágástól, a szállás adásig, a sajt készítésen át a gyermek táborig tart a tejesség igény nélkül.
Vadása tó
Az ott vásárolt körözött a házi kenyérrel csak a  parkolóig bírta, ott elkezdett "fogyni", hiszen olyan illata volt...Na mondom megettük mind ott izibe! A maradék sajt csodát vittük a barátainkhoz Almádiba. A hétfői nap elment a beszélgetéssel, kicsi városnézéssel és az Almádii kilátó megtekintésével. Megvártuk a hűvöst a hazaindulással, így a kedd megmaradt felkészülésnek a töredék munkahétre. Az Őrség és az őrségi nemzeti park nagyon javasolható túra útvonal bármilyen járművel: gyalog, kerékpárral, motorral, autóval. További képeim--››

Nincsenek megjegyzések: