2016. március 9., szerda

Miért a BMW R 1200 GS Adventure?

Miért szavazom inkább a BMW GS Adventure modellre? Azon túl, hogy Touratech Budapest bemutató gépnek is ideális pozőr?

Nálam fejben van pár előnyös dolog így 8 évnyi BMW GS-el motorozás után.
Az egyik az üzemanyag kérdése azon belül is a szállítható mennyisége. A régebbi BMW R 1150 GS-emnél megtanultam, hogy a nafta sosem elég ha keletre mész de akkor sem ha autópályázni kényszerülsz véletlen motorral. Mindenki mondja olcsóbb ha feldobsz egy kannát ja de ki az aki próbálta is? Vésztartaléknak zseniális de megállni, töltögetni fáradtan napi 1000 km feletti szakaszokkal már nem akkora poén, azt a kannát rögzíteni kell, töltögetni kell, nem illik felgyújtani...macerásabb mint hangzik. Elég volt Kazahsztánban, köszönöm.

A másik kérdéskör a rugóút amiből soha semennyi nem elég, nálam ez a 2 szempont elég az Adventure javára, a többi csak csecse-becse nem fontos. Az is tény, hogy a magasabb rugóúttal jár egy magasabb ülésmagasság is de ez mondjuk könnyen orvosolható. Ezért biztos soha nem kérnék "ültetett" modellt egy ilyen jó motorból. Annak rövidebb rugóút a böjtje többek között és még az is, amit kevesen tudnak, hogy az oldaltámasz is más hiszen alacsonyabb kell abból is, különben feldőlne a gép. Ez sok más dolgot is befolyásol így inkább alacsonyabb ülés mint rövidebb lábak a gépnek.
Persze jobb a szélvédelem, puha üléseket adnak hozzá, impozáns a megjelenése bár a normál GS szerintem elegánsabb, filigránabb.

Esztétikailag nekem egy kicsit olyan mintha Ő lenne Optimus Fővezér és egyik pillanatban még a kontinenst szelné mint nyerges, csőrös vontató a másik pillanatban pedig modellt áll a BMW GS Adventure kampány plakátjához....Most akkor ez még motor vagy már transzfórmersz?

Súlycsoport kérdése? Vélhetőleg nem a 180 cm-es magasságomhoz és a 85 kg-os testsúlyomhoz tökéletes a modell hiszen ehhez kisebb gép is elég lenne. Őszintén ha lenne korszerű, kardános 1000 köbcenti alatti, nagy tankos Adventure azt venném, csak éppen nincsen ilyen ami annyit tud mint a BMW GS Adventure de mondjuk csak 800-900 köbecentis és mondjuk csak 90-100 lóerős. A fullos csomagot csak mindig a piaci elvárások elé, fölé tolva adják csak, mert így marad meg a státusza. Pedig 100 lóerő, egy boXer blokk, kardán és mondjuk 30 literes tank de nem több mint 190 kg nem lenne rossz kombináció. Mondjuk amennyi műanyag kezd lenni a motorokon lassan el is érjük ezt, csak nehogy közben villanymotorossá váljon.

Mindkettő a végtelenségig extrázható így ebből a szempontból lényegtelen melyiket választjuk. Mondjuk a motoros csavargás egyik szinonimája lett a 30 év alatt a BMW GS azon belül is az Adventure.

Nincsenek megjegyzések: